Tunezyjski tajin ( nie mylić z marokańskim tajin bo to zupełnie co innego) jest czymś w rodzaju zapiekanki jajecznej z mięsem, kurczakiem bądź rybką. Tajin podobnie jak briki jest przystawką, podawaną wymiennie z brikiem.
Ja podam przepis na mięsny tajin, jedyny rodzaj jaki do tej pory robiłam.
Ja podam przepis na mięsny tajin, jedyny rodzaj jaki do tej pory robiłam.
Potrzebne składniki:
- mięso wołowe (może być baranina)
- jajka
- cebula
- przyprawa ras el hanout
- kurkuma
- sól
- ser żółty
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
Cebulę i mięso, pokrojone w drobniutką kosteczkę wrzucić do garnka i lekko podsmażyć, zalać wodą, przyprawić
( zależne od ilości mięsa, ale około łyżeczka kurkumy i tyle samo ras el hanout- tak by mięsko się lekko zażółciło) . Gotować do miękkości mięsa, woda powinna do tego czasu wyparować, jeśli wyparuje a mięso jest jeszcze twarde ponownie podlewamy wodą. Jeśli mamy resztkę jakiegoś ugotowanego bądź upieczonego mięsa z poprzedniego dnia również możemy wykorzystać, wystarczy lekko doprawić i chwilkę podgotować w przyprawach. Na sam koniec dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki i jeszcze chwilkę gotujemy. Do mięska wbijamy jajka- tyle by mięsko sobie pływało w jajkach, ale potrawa nie może być zbyt płynna, dorzucamy potarty żółty ser. Całość wlewamy do żaroodpornego naczynia uprzednio natłuszczonego margaryną i posypujemy resztą żółtego sera. Następnie do piekarnika, na tak długo aż jajka się zetną.
( zależne od ilości mięsa, ale około łyżeczka kurkumy i tyle samo ras el hanout- tak by mięsko się lekko zażółciło) . Gotować do miękkości mięsa, woda powinna do tego czasu wyparować, jeśli wyparuje a mięso jest jeszcze twarde ponownie podlewamy wodą. Jeśli mamy resztkę jakiegoś ugotowanego bądź upieczonego mięsa z poprzedniego dnia również możemy wykorzystać, wystarczy lekko doprawić i chwilkę podgotować w przyprawach. Na sam koniec dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki i jeszcze chwilkę gotujemy. Do mięska wbijamy jajka- tyle by mięsko sobie pływało w jajkach, ale potrawa nie może być zbyt płynna, dorzucamy potarty żółty ser. Całość wlewamy do żaroodpornego naczynia uprzednio natłuszczonego margaryną i posypujemy resztą żółtego sera. Następnie do piekarnika, na tak długo aż jajka się zetną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz