sobota, 24 listopada 2012

ojja bil merguez

To jedno z moich ulubionych tunezyjskich dan, a z sosow to juz jest na pewno na pierwszym miejscu. Najlepsze w nim sa merguezy czyli takie tunezyjskie kielbaski.

Skladniki:
  • 2 zielone papryki 
  • harrisa lub papryka ostra w proszku
  • czosnek- tylko gdy dajemy papryke w proszku bo harrisa ma w sobie czosnek
  • 5 swiezych pomidorow
  • lyzka koncentratu
  • 4 jajka
  • duzy ziemniak
  • odrobinke przyprawy ras el hanout- tylko troszke bo kielbaski juz sa przyprawione
  • odrobinka oleju
  • cebula
  • kielbaski merguez

Przygotowanie:
Do garnka z woda wrzucamy pokrojone w kostke ziemniaki i cebule. Dorzucamy pokrojone pomidory, koncentrat i odrobinke oleju. Gotujemy chwilke, az skladniki sie polacza i powstanie sos. W miedzy czasie kroimy papryke w kosteczke. Dorzucamy do sosu. Kroimy kielbaski na okolo 2 centymetrowe kawalki. Przyprawiamy do smaku ( ras el hanout, harrisa). Jesli zamiast harrisy dalismy papryke w proszku kroimy mala glowke czosnku w kosteczke i dorzucamy do sosu. Sos wraz kielbaskami bedzie sie gotowal jeszcze jakies 15 minut. Na sam koniec wbijamy do sosu 4 jaja- nie mieszamy. Jak jaja sie zetna podajemy na talerze, lub jemy chlebem ze wspolnej michy :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz