To jedno z moich ulubionych tunezyjskich dan, a z sosow to juz jest na pewno na pierwszym miejscu. Najlepsze w nim sa merguezy czyli takie tunezyjskie kielbaski.
Skladniki:
- 2 zielone papryki
- harrisa lub papryka ostra w proszku
- czosnek- tylko gdy dajemy papryke w proszku bo harrisa ma w sobie czosnek
- 5 swiezych pomidorow
- lyzka koncentratu
- 4 jajka
- duzy ziemniak
- odrobinke przyprawy ras el hanout- tylko troszke bo kielbaski juz sa przyprawione
- odrobinka oleju
- cebula
- kielbaski merguez
Przygotowanie:
Do garnka z woda wrzucamy pokrojone w kostke ziemniaki i cebule. Dorzucamy pokrojone pomidory, koncentrat i odrobinke oleju. Gotujemy chwilke, az skladniki sie polacza i powstanie sos. W miedzy czasie kroimy papryke w kosteczke. Dorzucamy do sosu. Kroimy kielbaski na okolo 2 centymetrowe kawalki. Przyprawiamy do smaku ( ras el hanout, harrisa). Jesli zamiast harrisy dalismy papryke w proszku kroimy mala glowke czosnku w kosteczke i dorzucamy do sosu. Sos wraz kielbaskami bedzie sie gotowal jeszcze jakies 15 minut. Na sam koniec wbijamy do sosu 4 jaja- nie mieszamy. Jak jaja sie zetna podajemy na talerze, lub jemy chlebem ze wspolnej michy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz