piątek, 26 października 2012

slata blanquite

Slata, czyli sałatka :) patrząc na slate blanquite ciężko ją nazwać sałatką. Dla mnie to kanapki, ale co kraj to obyczaj, a przekąska smaczna.

Składniki:

  • bagietka
  • harrisa ( około 1 łyżka)
  • oliwa z oliwek ( 2 łyżki)
  • woda
  • cytryna lub ocet
  • tuńczyk
  • kapary
  • jajko
  • oliwki

Przygotowanie:

Harrise mieszamy z oliwą, wciskamy odrobinkę soku z cytryny lub troszkę octu, i troszkę wody dla rozcieńczenia. Tak przygotowanym sosikiem smarujemy pokrojoną w kromeczki bagietkę. Układamy na każdej kanapce tuńczyk, kawałki ugotowanego jajka, oliwki, kapary. To wszystko. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Moja ulubiona,ale u nas na bagietke to się rozcieńczoną harissę arabską dodaje,na to slata mechouya,na to jajo,tuńczyk i oliwka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to oprócz slaty machoui nic sie nie różni. Na zdjęciu nie ma oliwek bo ja osobiście nie lubię, ale w przepisie wszystko jest.

      Usuń