środa, 26 września 2012

ryż z warzywami (ruz jerbi)

Ryż z warzywami... niby nic nowego, bo w Polsce często jadłam, ale jednak nie z takimi z warzywami. Sposób przygotowania też się trochę różni. Efekt jak zwykle wspaniały. Świetne danie na urozmaicenie "sosowej" kuchni tunezyjskiej.

Składniki:

  • ryż
  • seler naciowy
  • szpinak
  • cieciorka (moczona przez noc)
  • pietruszka naciowa
  • pomidory
  • cebula
  • papryka w proszku
  • przyprawa ras el hanout
  • sól
  • wołowina w kawałkach

Przygotowanie:

Potrzebne nam będzie naczynie do gotowania na parze (np. takie do gotowania kuskusu). Wszystkie warzywa
w ilości według uznania. Kroimy je drobno ( oprócz cieciorki oczywiście),  pomidorki miksujemy, żeby się zrobił z nich przecier. Do miski wrzucamy ryż, pokrojone warzywa, mięso, przyprawiamy, mieszamy i gotujemy na parze, aż do miękkości mięsa.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz