sobota, 1 września 2012

Lasagna

Danie właściwie włoskie, aczkolwiek bardzo popularne i często pojawiające się na tunezyjskich stołach.

Składniki:
  • woda
  • pomidory, bądź przecier
  • koncentrat pomidorowy
  • czosnek
  • cebula
  • olej
  • ostra papryka czerwona w proszku
  • mielona wołowina
  • przyprawa ras el hanout
  • opcjonalnie bazylia lub zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • mleko
  • mąka
  • ser żółty
  • makaron lasagne
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy uprzednio zmielone mięso, zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy pomidory, bądź przecier ze świeżych pomidorów, odrobinkę oleju, pokrojoną w kostkę cebulkę, kilka ząbków czosnku, najlepiej zmiażdżonych w moździerzu. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy, aż powstanie gęsty sos. W międzyczasie przygotujemy sos beszamel. Do garnuszka wrzucamy około 2-3 łyżek masła, jak się roztopi to wsypujemy mniej więcej tyle samo mąki. Gdy składniki się połączą wlewamy powolutku mleko cały czas mieszając. Delikatnie solimy
i pieprzymy. Chwilę gotujemy, jak za bardzo zgęstnieje to dolewamy jeszcze mleka i mieszamy. Sos powinien być dosyć gęsty.
Żaroodporne naczynie smarujemy margaryną lub innym tłuszczem. Następnie rozlewamy trochę sosu beszamelowego, układamy uprzednio podgotowane (około 1 min.) plastry makaronu lasagne, rozkładamy na nim warstwę sosu mięsnego i posypujemy serem. Kolejną warstwę zaczynamy od makaronu, na który kładziemy warstwę beszamelu, później mięsko i znów ser. Jeśli zostało nam sosu to możemy położyć kolejną warstwę- makaron- beszamel- sos- ser. Ja przeważnie robię 3 warstwową lasagne.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz