Danie właściwie włoskie, aczkolwiek bardzo popularne i często pojawiające się na tunezyjskich stołach.
Składniki:
- woda
- pomidory, bądź przecier
- koncentrat pomidorowy
- czosnek
- cebula
- olej
- ostra papryka czerwona w proszku
- mielona wołowina
- przyprawa ras el hanout
- opcjonalnie bazylia lub zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- masło
- mleko
- mąka
- ser żółty
- makaron lasagne
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy uprzednio zmielone mięso, zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy pomidory, bądź przecier ze świeżych pomidorów, odrobinkę oleju, pokrojoną w kostkę cebulkę, kilka ząbków czosnku, najlepiej zmiażdżonych w moździerzu. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy, aż powstanie gęsty sos. W międzyczasie przygotujemy sos beszamel. Do garnuszka wrzucamy około 2-3 łyżek masła, jak się roztopi to wsypujemy mniej więcej tyle samo mąki. Gdy składniki się połączą wlewamy powolutku mleko cały czas mieszając. Delikatnie solimy
i pieprzymy. Chwilę gotujemy, jak za bardzo zgęstnieje to dolewamy jeszcze mleka i mieszamy. Sos powinien być dosyć gęsty.
i pieprzymy. Chwilę gotujemy, jak za bardzo zgęstnieje to dolewamy jeszcze mleka i mieszamy. Sos powinien być dosyć gęsty.
Żaroodporne naczynie smarujemy margaryną lub innym tłuszczem. Następnie rozlewamy trochę sosu beszamelowego, układamy uprzednio podgotowane (około 1 min.) plastry makaronu lasagne, rozkładamy na nim warstwę sosu mięsnego i posypujemy serem. Kolejną warstwę zaczynamy od makaronu, na który kładziemy warstwę beszamelu, później mięsko i znów ser. Jeśli zostało nam sosu to możemy położyć kolejną warstwę- makaron- beszamel- sos- ser. Ja przeważnie robię 3 warstwową lasagne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz