środa, 27 marca 2013

domowa harissa

Harissa to tunezyjska, ostra pasta. Używana jako przyprawa do sosów, smarowana na kanapkach, naleśnikach...a nawet jako keczup do frytek...Najważniejsze w kuchni tunezyjskiej żeby paliło w gardle :) Harisse najczęściej kupuje się w puszkach, czy tubkach, ale mozna również ją zrobić bardzo łatwo w domu.

Składniki:

  • suszone ostre, czerwone papryki ( około 0,5 kg)
  • czosnek (7-8 główek)
  • sól
  • oliwa (kilka łyżeczek)
  • mielony kmin rzymski ( 2 łyżeczki)
  • mielona kolendra lub przyprawa ras el hanout (2 łyżeczki)
Przygotowanie:
Papryki oczyszczamy, moczymy kilkanaście minut w ciepłej wodzie. Dokładnie suszymy i pozbywamy się szypułek i nasion ze środka. Pamiętajcie o rękawiczkach przy czyszczeniu papryk bo później może piec w paluszki. Następnie mielimy papryki w maszynce do mielenia mięsa, bądź miksujemy w blenderze wraz z czosnkiem i oliwą. Przyprawiamy kminem i kolendrą. Dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce w zakręconym słoiczku. Na wierzch dobrze jest polać oliwą. Jeśli szybko nie zużyjemy pasty należy pamiętać o przemieszaniu jej i podlaniu oliwą. Najlepiej zużyć taką harissę przez miesiąc.




1 komentarz:

  1. Musi smakować obłędnie :) Koniecznie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń