wtorek, 28 sierpnia 2012

Douida mfaoura


Douida mfaoura to danie, które podejrzewam nie ma tunezyjskich korzeni. Ze względu na występujący w nim makaron wydaje mi się, że pochodzi z Włoch- podobnie jak wiele innych potraw, które zadomowiły się w Tunezji
i przez tubylców uznawane są za 'swoje'.

Składniki:
  • cebula
  • woda
  • pomidory/ przecier pomidorowy
  • sól
  • czerwona papryka w proszku
  • olej
  • mięso
  • przyprawa ras el hanout
  • ciecierzyca lub zielony groszek
  • makaron vermicelle
Przygotowanie:
Potrzebny będzie garnek jak do gotowania kuskus- lub inny do gotowania na parze. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pomidory ( lub przecier ze świeżych pomidorów) wlewamy odrobinkę oleju. Chwilę gotujemy, później dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone na kawałki mięso (dowolnego rodzaju- oprócz wieprzowiny oczywiście) przyprawiamy solą, papryką i przyprawą ras el hanout ( jeśli gotujemy wołowinę, gdy mamy inne mięso dodajemy tylko czarny pieprz), dorzucamy troszkę zielonego groszku bądź cieciorki. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Na pięterko wrzucamy makaron vermicelle i gotujemy go na parze. Kiedy będzie prawie miękki wyciągamy makaron, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i dajemy na jakieś 10 min do piekarnika. Po wyjęciu nakładamy na talerze wraz z porcją mięsa (mięsa nie wkładamy do piekarnika).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz