Składniki:
- udko kurczaka
- kurkuma
- pieprz czarny
- cebula
- sól
- nasiona kopru włoskiego (arabski bes bes)
- olej
- woda
- ser
- jajka
- ciasto malsouka (jak do brik)
Wykonanie:
Udko kurczaka wrzucamy do garnka z pokrojona drobno cebula, zalewamy woda, dodajemy odrobinkę oleju, przyprawiamy do smaku solą, kurkumą, koprem włoskim i odrobinką czarnego pieprzu. Gotujemy aż woda wyparuje a mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu ściągamy mięso z kości. Rozdrabniamy na kawałki. Wbijamy jajka- tyle żeby mięsko sobie lekko pływało, dorzucamy starty ser. Na uprzednio posmarowane tłuszczem naczynie rozkładamy ciasto malsouka. Zalewamy polowa 'sosu' znowu kładziemy malsouka i zalewamy reszta mięska. Przykrywamy ciastem malsouka i wkładamy do piekarnika. Pieczemy aż jajko się mocno zetnie- około 20-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz