piątek, 26 października 2012

Mdarbel

Kolejny sosik, ale tym razem mi wyjątkowo smakował. Może ze względu na obecność bakłażana, za którym przepadam. Danie podobno regionalne, pochodzi z Tunisu. Teściowa mówi, że gdzie indziej się go nie gotuje. Jak dla mnie jest takie samo jak inne sosy, różni się jedynie obecnością bakłażana.

Składniki:

  • pomidory
  • koncentrat pomidorowy
  • główka czosnku
  • cieciorka
  • cebula
  • bakłażan
  • zielona papryka
  • przyprawa ras el hanout
  • mięso
  • czerwona papryka w proszku
  • olej
  • sól
Gotujemy jak poprzednie sosy. Najpierw robimy sosik z pomidorów i koncentratu i wody. Dolewamy odrobinę oleju, przyprawiamy. Dorzucamy mięso, cebulę, ząbki czosnku, cieciorkę.  Na zdjęciu mięso mielone w postaci kuleczek. Wystarczy zmielić lekko doprawić solą i przyprawą ras el hanout i uformować kuleczki. Pod koniec gotowania wrzucamy na chwilkę zieloną paprykę i uprzednio podsmażony na oleju bakłażan ( pokrojony na grubość około 1 cm). Gotowe :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz