wtorek, 4 grudnia 2012

jelbana/ żelbena

Tym razem bez wstepu, bo juz nie mam pomyslu na opisanie sosow ;) Wiec podaje skladniki i sposob przygotowania.

Skladniki:
  • kilka swiezych pomidorow
  • koncentrat pomidorowy
  • olej
  • zielony groszek (swiezy badz mrozony)
  • cebula
  • mieso do wyboru
  • czerwona papryka w proszku lub harissa
  • sol
  • przyprawa ras el hanout
  • opcjonalnie zielona papryka
Przygotowanie:
Jak zwykle do garnka z woda wrzucamy pokrojone pomidory (lub zmiksowane) i lyzke koncentratu. Dodajemy lyzke oleju. Gotujemy... Wrzucamy do sosu mieso i drobno pokrojona cebule. Przyprawiamy   spora iloscia papryki ostrej (lub harissy), czubata lyzka ras el hanout, sola do smaku... Gotujemy... Dorzucamy zielony groszek... Gotujemy... Na sam koniec mozemy wrzucic kilka zielonych papryk i jeszcze chwilke gotujemy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz