poniedziałek, 31 grudnia 2012

faszerowany karczoch

Faszerowany karczoch przyotowujemy podobnie jak faszerowane ziemniaki przepis tutaj (ktorych nie smazymy, lecz od razu gotujemy w sosie pomidorowym). Karczoch gotuje sie w sosie okolo pol godziny. Aby  sprawdzic czy jest juz gotowy, wbijamy widelec, jesli jest miekki mozna wyciagac. Cala sztuka to przygotowanie warzywa. Opisze krok po kroku jak obrac karczoch do wypelnienia farszem.
  1. Odcinamy lodyge karczocha u nasady
  2. Obieramy zewnetrzne, twarde liscie do momentu, az zostana nam zwiniete, bardziej zolte liscie
  3. Odcinamy zwiniete liscie (zostawiamy okolo 1/3)
  4. Odcinamy nasade lodygi
  5. Za pomoca ostro zakonczonej lyzeczki, lub noza do obierania warzyw wybieramy srodkowe listki i czesc kedzierzawa.
W wydrazone miejsce wkladamy uprzednio przygotowany farsz i wkladamy do gotujacego sie sosu. Sosu powinno byc tyle, aby karchoch byl prawie caly przykryty ( z sosu powinien wystawac jedynie farsz) Sos powinien sie gotowac o tyle wczesniej, by zdazyl zgestniec podczas gotowania sie karczochow ( ktore gotuja sie niecale pol godziny)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz