Była już faszerowana papryka (felfel mehchi), dziś pora na cukinie i ziemniaczki. Farsz jest identyczny jak ten do papryczek, jednak wykonanie odrobinkę się różni.
Składniki:
- mięso mielone
- cukinia
- ziemniaki
- cebula
- olej
- natka pietruszki
- mieszanka przypraw do wołowiny (ras el hanout)
- sól
- jajko
- bułka tarta
Sos:
- woda
- pomidory
- czosnek
- olej
- ras el hanout
- cebula
- sól
- papryka w proszku
Przygotowanie:
Farsz przygotowujemy jak uprzednio, czyli smażymy mięso z odrobiną oleju i cebulą, przyprawiamy solą, mieszanką ras el hanout, dodajemy na koniec pociętą pietruszkę. Później dodajemy jajko, troszkę bułki tartej, można dodać potarty żółty ser. Farsz gotowy. Przechodzimy do faszerowania warzyw.
Cukinie ( najlepiej te malutkie) kroimy na części o szerokości mniej więcej 3 cm. Wydrążamy w nich dziurki (np. za pomocą obieraczki jak do ziemniaków) tak aby nie przedziurawiać do końca. Podobnie robimy z ziemniakami. Nafaszerowane cukinie kładziemy na rozgrzanym oleju, mięsem do dołu. Smażymy, aż mięso zbrązowieje, nie przewracamy na drugą stronę, tylko przekładamy do naczynia z uprzednio przygotowanym sosem i w nim gotujemy cukinie. Podobnie postępujemy z ziemniakami, tylko, że je od razu wkładamy do sosu, bez smażenia. W sosie gotujemy do miękkości ziemniaków. Należy uważać by ziemniaki się nie rozgotowały.
Sos pomidorowy przygotowujemy tradycyjnie z pomidorów, odrobiny wody i oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę
i czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, przyprawą ras el hanout, czerwoną papryką.
i czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, przyprawą ras el hanout, czerwoną papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz