środa, 5 września 2012

Krah mehchi (faszerowana cukinia) batata mehchia ( faszerowane ziemniaki)

Była już faszerowana papryka (felfel mehchi), dziś pora na cukinie i ziemniaczki. Farsz jest identyczny jak ten do papryczek, jednak wykonanie odrobinkę się różni.

Składniki:

  • mięso mielone
  • cukinia
  • ziemniaki
  • cebula
  • olej
  • natka pietruszki
  • mieszanka przypraw do wołowiny (ras el hanout)
  • sól
  • jajko
  • bułka tarta
Sos:
  • woda
  • pomidory
  • czosnek
  • olej
  • ras el hanout
  • cebula
  • sól
  • papryka  w proszku
Przygotowanie:
Farsz przygotowujemy jak uprzednio, czyli smażymy mięso z odrobiną oleju i cebulą, przyprawiamy solą, mieszanką ras el hanout, dodajemy na koniec pociętą pietruszkę. Później dodajemy jajko, troszkę bułki tartej, można dodać potarty żółty ser. Farsz gotowy. Przechodzimy do faszerowania warzyw.
Cukinie ( najlepiej te malutkie) kroimy na części o szerokości mniej więcej 3 cm. Wydrążamy w nich dziurki (np. za pomocą obieraczki jak do ziemniaków) tak aby nie przedziurawiać do końca. Podobnie robimy z ziemniakami. Nafaszerowane  cukinie kładziemy na rozgrzanym oleju, mięsem do dołu. Smażymy, aż mięso zbrązowieje, nie przewracamy na drugą stronę, tylko przekładamy do naczynia z uprzednio przygotowanym sosem i w nim gotujemy cukinie. Podobnie postępujemy z ziemniakami, tylko, że je od razu wkładamy do sosu, bez smażenia. W sosie gotujemy do miękkości ziemniaków. Należy uważać by ziemniaki się nie rozgotowały.
Sos pomidorowy przygotowujemy tradycyjnie z pomidorów, odrobiny wody i oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę
i czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, przyprawą ras el hanout, czerwoną papryką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz