środa, 5 września 2012

marka batata

Sos jakich wiele w Tunezji. Myślę, że większości Polaków również może przypaść do gustu bo są ulubione ziemniaki i mięcho :)
Składniki:

  • woda
  • cebula
  • świeże pomidory
  • sól
  • olej
  • czerwona, ostra papryka
  • przyprawa ras el hanout
  • mięso w kawałkach (np. wołowina)
  • ziemniaki
  • zielona papryka
Wykonanie:
Do wody dodajemy pomidory i gotujemy. Jak zwykle dodajemy pokrojoną bądź potartą cebulę, olej. Przyprawiamy papryką, solą, mieszanką ras el hanout. Gdy mięso już będzie miękkie dodajemy ziemniaki i dalej gotujemy. Na sam koniec wrzucamy zielone papryki i gotujemy kilka minut. Sos powinien być dosyć gęsty. Jemy tradycyjnie chlebem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz