niedziela, 2 września 2012

kurczak z kurkuma

Tunezyjczycy lubują się w sosach, więc u nich nawet kurczak musi sobie w czymś pływać. Raczej nie spotkamy się na tunezyjskim stole z pieczonymi udkami, z chrupiącą skórką, ani z filetem smażonym w panierce ;) Podaje przepis na kurczaka, którego dziś jadłam na obiad.

Składniki:

  • dowolne kawałki kurczaka
  • woda
  • cebula
  • czosnek
  • kurkuma
  • pieprz czarny
  • sól
  • olej
  • nasiona kopru włoskiego
Przygotowanie:
Do głębokiej patelni lub garnka wlewamy niewielką ilość wody, dodajemy odrobinkę oleju. Gotujemy mięso, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, ząbki czosnku. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy pod przykryciem, uważając by woda w całości nie wyparowała, powinien zrobić się niezbyt gęsty sosik. Na talerze podajemy z sosem, który jemy chlebem. Jako dodatek mogą być również frytki i smażona cukinia.



2 komentarze:

  1. Czy dobrze rozumiem, że mięso ma być ugotowane osobno a priori? Samo, czy z jakimś dodatkiem typu sól?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mieso gotujemy razem ze wszystkim. Juz poprawilam tekst aby byl bardziej zrozumialy :)

      Usuń