poniedziałek, 10 września 2012

Mhamsa bel foul

 Głównym składnikiem potrawy jest mhamsa (rodzaj kaszy) oraz bób, czyli po arabsku foul. Czyli już wiemy, że tego w Polsce nie ugotujemy chyba, że nam teściowa przyśle mhamse, albo przywieziemy sobie jako pamiątkę z wakacji.

Składniki:

  • bób
  • mhamsa
  • cebula
  • pomidory
  • papryka w proszku
  • przyprawa ras el hanout
  • sól
  • seler naciowy
  • kawałki mięsa

Przygotowanie:
Tym razem coś dla miłośników bobu. Zaczynamy dokładnie tak samo jak zawsze. Woda- pomidory, gdy się troszkę pogotują dodajemy mięsko, cebulę. Przyprawiamy solą, przyprawą ras el hanout (jeśli dodaliśmy wołowinę, gdy inne mięso to przyprawiamy czarnym pieprzem), czerwoną, sproszkowaną papryką. Dodajemy seler naciowy, bób. Pod koniec gotowania dorzucamy mhamse i gotujemy do momentu, gdy będzie gotowa. Co prawda mhamsa nie przypomina mi w smaku żadnej innej kaszy, ale myślę, że spokojnie można zrobić sosik z jakąś inną, ulubioną kaszą, bądź makaronem. Potrawe gotuje sie podobnie jak sosy, ale jest bardziej rzadka i je sie lyzka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz