sobota, 28 lipca 2012

tunezyjski tajin z mięsem ( tażin)

Tunezyjski tajin ( nie mylić z marokańskim tajin bo to zupełnie co innego) jest czymś w rodzaju zapiekanki jajecznej z mięsem, kurczakiem bądź rybką. Tajin podobnie jak briki jest przystawką, podawaną wymiennie z brikiem.
Ja podam przepis na mięsny tajin, jedyny rodzaj jaki do tej pory robiłam.

Potrzebne składniki:

  • mięso wołowe (może być baranina)
  • jajka 
  • cebula
  • przyprawa ras el hanout
  • kurkuma
  • sól
  • ser żółty
  • natka pietruszki
Sposób wykonania:

Cebulę i mięso, pokrojone w drobniutką kosteczkę wrzucić do garnka i lekko podsmażyć, zalać wodą, przyprawić
( zależne od ilości mięsa, ale około łyżeczka kurkumy i tyle samo ras el hanout- tak by mięsko się lekko zażółciło) . Gotować do miękkości mięsa, woda powinna do tego czasu wyparować, jeśli wyparuje a mięso jest jeszcze twarde ponownie podlewamy wodą. Jeśli mamy resztkę jakiegoś ugotowanego bądź upieczonego mięsa z poprzedniego dnia również możemy wykorzystać, wystarczy lekko doprawić i chwilkę podgotować w przyprawach. Na sam koniec dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki i jeszcze chwilkę gotujemy. Do mięska wbijamy jajka- tyle by mięsko sobie pływało w jajkach, ale potrawa nie może być zbyt płynna, dorzucamy potarty żółty ser. Całość wlewamy do żaroodpornego naczynia uprzednio natłuszczonego margaryną i posypujemy resztą żółtego sera. Następnie do piekarnika, na tak długo aż jajka się zetną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz