niedziela, 8 lipca 2012

slata mechouia

Slata mchweya czyli sałatka z grillowanych warzyw. Tutaj sałatka przygotowana w Polsce więc troszkę zmodyfikowana na nasze warunki. W jej skład wchodzą:papryki czerwone i zielone, chili, bądź pepperoni ( gdy nie mamy ostrych papryczek możemy zastąpić harissą- ostrą tunezyjską pastą), pomidory, czosnek, cebula. Niektórzy dodają też bakłażany, ja nigdy nie robiłam ani nie jadłam z bakłażanem. Sałatka przepyszna. Na zdjęciach nie ma papryki chili, tutaj właśnie zastąpiłam ją harissą, trzeba jej dać sporą ilość, jeśli się chce ostrą sałatkę. Ja dałam 1,5 łyżki stołowej i nie była bardzo ostra. Jeśli przesadzimy z ostrością, należy dolać więcej oliwy- oliwa trochę przygasi ostry smak. 



Składniki:

  • 3 zielone papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 4 papryczki chili
  • 1 cebula
  • główka czosnku
  • sól
  • przyprawa ras el hanout
  • oliwa
Na rozgrzanej patelni grillowej układamy uprzednio umyte i osuszone warzywa. Możemy grillować na grillu ogrodowym lub nawet nad ogniem kuchenki ( ja tak grilluje papryczki bo szybciej się pieką). Możemy zmieniać ilość warzyw według uznania.


 Grillujemy do momentu, gdy warzywa zrobią się miękkie a ich skórka czarna. 



Wyciągamy pomidory na talerz a resztę warzyw wkładamy do plastikowej torebki, zawiązujemy aby nie uszła para. Gdy pomidory lekko ostygną delikatnie wyciskamy z nich wodę i ściągamy skórkę. Z reszty warzyw również ściągamy skórkę. Gdy są dobrze przypieczone skórka ładnie schodzi skrobana nożem. Z papryk usuwamy gniazda nasienne ( nie przejmując się zbytnio pojedynczymi nasionkami, szczególnie z chilli, gdzie dodają ostrości). Jeśli oczyszczamy chilli pamiętajmy o założeniu rękawiczek ( raz nie założyłam i całą noc dłonie trzymałam w wodzie).


Oczyszczone warzywa drobniutko kroimy. Ja wrzuciłam do maszynki do mielenia mięsa z najgrubszym sitkiem- efekt ten sam. Mieszamy, przyprawiamy solą i przyprawą ras el hanout do smaku, polewamy oliwą. Można przyozdobić sałatkę kładąc na niej kawałki tuńczyka, oliwki i gotowane jajko.
Smacznego :)




2 komentarze:

  1. taka "polska" ta slata mechwia - w Tunezji uzywa sie do niej samych papryk chili, nie znam nikogo kto by uzywal slodkiej papryki
    i raczej kobity nie bawia sie w sciaganie skorek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no taka trochę "spolszczona" bo robiona w Polsce, i nie mogłam tu dostać takiej papryki jak jest w TN, ale w smaku wychodzi podobna do oryginału. Co do ściągania skórek to moja teściowa bawi się w to. Salam :)

      Usuń