wtorek, 28 sierpnia 2012

felfel mehchi- faszerowane papryczki


Składniki:
  • mięso mielone
  • papryczki
  • cebula
  • olej
  • natka pietruszki
  • mieszanka przypraw do wołowiny (ras el hanout)
  • sol
  • jajko
  • bułka tarta
  • opcjonalnie tarty żółty ser

Przygotowanie:

Mięso mielone smażymy z cebulka na patelni, przyprawiamy do smaku, na koniec dodajemy spora ilość pociętej natki pietruszki, tak żeby się mocno zazieleniło, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tarta (mniej więcej tyle jak do mielonych) jak ktoś lubi to można dorzucić ser żółty, wszystko mieszamy. Identyczny farsz ale bez bułki tartej można dodać do brików.
Papryczki oczyszczamy w środku, odcinamy główki. Z drugiej strony tez odcinamy troszeczkę, tak aby był przepływ ciepła ;) . Wkładamy łyżeczką farsz do papryczek, a później rozkładamy na patelni na rozgrzanym oleju. Na początek układamy papryczki tak by sobie stały na patelni- mięskiem w oleju, wtedy mięsko nie ucieknie, gdy zbrązowieje odwracamy i smażymy chwilkę z każdej strony, aż skorka będzie lekko odchodzić. Usmażone układamy na talerzach, przed zjedzeniem ściągamy odchodząca skórkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz