wtorek, 28 sierpnia 2012

tajin malsouka z kurczakiem


Składniki:
  • udko kurczaka
  • kurkuma
  • pieprz czarny
  • cebula
  • sól
  • nasiona kopru włoskiego (arabski bes bes)
  • olej
  • woda
  • ser
  • jajka
  • ciasto malsouka (jak do brik)


Wykonanie:

Udko kurczaka wrzucamy do garnka z pokrojona drobno cebula, zalewamy woda, dodajemy odrobinkę oleju, przyprawiamy do smaku solą, kurkumą, koprem włoskim i odrobinką czarnego pieprzu. Gotujemy aż woda wyparuje a mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu ściągamy mięso z kości. Rozdrabniamy na kawałki. Wbijamy jajka- tyle żeby mięsko sobie lekko pływało, dorzucamy starty ser. Na uprzednio posmarowane tłuszczem naczynie rozkładamy ciasto malsouka. Zalewamy polowa 'sosu' znowu kładziemy malsouka i zalewamy reszta mięska. Przykrywamy ciastem malsouka i wkładamy do piekarnika. Pieczemy aż jajko się mocno zetnie- około 20-30 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz