wtorek, 24 lipca 2012

brik z mięsem

Brik. Przekąska, niezastąpiona przede wszystkim na Iftar (Ramadanowa kolacja, przerywająca całodzienny post). Można go przyrządzić na kilka sposobów. Podstawą jest cieniutkie ciasto, przypominające naleśnik, ale cienkie jak bibułka. Ciasto malsouka można zastąpić ciastem filo, które jest łatwiej dostępne w polskich sklepach. Można również zrobić je samemu. Jak tylko to opanuje to podzielę się przepisem. Później ciasto faszerujemy i na smażymy na rozgrzanym oleju. Mój ulubiony to brik mięsny.
Potrzebne składniki to:
  • mięso mielone wołowe 
  • drobno pokrojona cebula
  • natka pietruszki
  • jajko
  • przyprawy ( sól, przyprawa do wołowiny)
  • kapary
  • tarty ser żółty
  • ciasto malsouka
Mięso mielone przyprawiamy i z  pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni bez oleju na bardzo małym ogniu!!! Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną natkę i jeszcze chwile smażymy. Później wbijamy surowe jajko
i dorzucamy kilka kaparów, ser i mieszamy wszystko razem.




 Pakujemy wszystko do ciasta i składamy w trójkąt.













Później wszystko na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron, aż brik się przyrumieni. Gotowe :)




3 komentarze:

  1. Wygląda smacznie i chętnie wypróbuję :) a to ciasto to można w takim normalnym sklepie dostać ?

    OdpowiedzUsuń
  2. typowe ciasto do brik można kupić w sklepie z arabską żywnością, ewentualnie zrobić samemu. Ja jeszcze nie próbowałam sama, jak tylko się nauczę to podzielę się przepisem. Jeśli nie masz dostępu do arabskich sklepów to można zastąpić ciastem filo (phylo) np firma 7 days ma takie ciasto. Niestety nie łatwo w Polsce również dostać filo, ja kupowałam w almie. Filo wygląda podobnie do ciasta francuskiego, ale ja nie próbowałam czy da się z niego zrobić brika

    OdpowiedzUsuń
  3. W kazdym leclercu w dziale obok gotowych pierogów.

    OdpowiedzUsuń